Facebook Twitter Instagram boeken

Veel gestelde vragen

Heeft u nog een vraag en heeft u dat gemist op de pagina van Mooieballonvaart? Misschien kunt u het hier vinden! 

 

Vragen over de ballonvaart:

 

Kunnen wij ook ballonvaren in de periode van de Coronacrisis?

Tijdens dit schrijven (08-04-2020) voeren wij geen ballonvaarten uit i.v.m. de Coronamaatregelen. Via onze nieuwpagina kunt u onze ontwikkelingen en besluiten volgen m.b.t het Coronavirus!

Is het mogelijk dat ik wat lekkers mee neem onderweg?

Natuurlijk kunt u zelf dingentjes meenemen die u lekker vind. Wel is het belangrijk om goed te kijken naar de verpakking. Zo is het niet verstandig dat u scherpe ofwel glas meeneemt de lucht in. Ook alcoholische dranken is met maten mogelijk. Wees verstanding en geeft dit even aan bij uw boeking. Zo kunnen wij er rekening mee houden! 

Het is ook mogelijk dat wij voor een versnapering zorgen. Geeft het aan en wij bespreken wat mogelijk is!

 Als ik een ballonvaart boek, kunnen jullie dan over ons huis varen?

Nee, op een luchtballon zit geen stuur. Wij "varen" mee op de wind. De windrichting bepaalt zo waar wij uit gaan komen. Wij landen bijvoorbeeld bij een veehouder waar de wind ons heen gestuurd heeft. Daardoor is het ook onmogelijk om te landen op de plek waar wij zijn opgestegen.

Staan wij zeker met 2 of 3 personen of ook nog met meer andere passagiers?

Mooieballonvaart.nl heeft 1 ballon die plaats biedt aan 2 of 3 passagiers. Daardoor is het uitgesloten dat u met andere passagiers in de mand staat. Dit vinden wij belangrijk. Zo kunnen wij alle aandacht besteden aan de passagiers die bij ons instappen.

Wat is de minimale leeftijd om te mogen ballonvaren?

Een minimale leeftijd kunnen we niet aangeven. Wel is het voor kinderen noodzakelijk dat ze over de rand van de mand kunnen kijken. De hoogte van de mand is 1.20 meter. Dat houdt in dat de kinderen minimaal 1.40 meter groot moeten zijn.

Hoe veilig is een ballonvaart?

Doordat wij in de lucht geen obstakels tegen komen is het niet mogelijk om ergens tegen aan te varen. Bij de start en de landing houden wij de omgeving goed in de gaten. U krijgt van ons duidelijke instructies voor de start en het landen van de ballonvaart. Het materieel dat wij gebruiken wordt jaarlijks gekeurd door een instantie die hier ook een verklaring voor afgeeft. Voor iedere ballonvaart inspecteren we voor vertrek op mogelijke gebreken.

Hoe word ik luchtballonpiloot?

Een piloot van een luchtballon word je niet zo maar. De opleiding om piloot te worden duurt al snel een jaar of 2. Er zijn 6 theorievakken die je moet kennen en deze worden los van elkaar getoetst. Daarnaast moet je minimaal 16 uren les hebben van een instructeur. In het algemeen heeft een beginnende piloot ongeveer 30-40 lesuren nodig voor dat hij of zij het examen aan kan. Daarnaast moet de piloot een Engels test doen en een praktijktoets communiceren over de radio. Deze 2 delen zijn nodig om bijvoorbeeld een vlieggebied binnen te komen, hier moet toestemming worden gevraagd aan de verkeersleiding. Dat gaat allemaal in Engelse vaktaal.

Heb je in een luchtballon ook last van hoogtevrees?

Nee, omdat je geen contact hebt met de grond hebt je eigenlijk geen last van hoogtevrees. Het gevoel van de wind die langs je oren waait, versterkt het hoogtevreesgevoel. Wij varen met de wind mee en daarom zul je in de luchtballon geen last hebben van de wind die langs je oren raast.

Mag je met de luchtballon overal landen?

In principe kunnen wij altijd en overal landen. Wel vragen wij voor het landen toestemming aan de landeigenaar. Daardoor hebben wij nog nooit problemen gehad op onze landingsplaatsen Wij houden natuurlijk wel rekening met dieren en vee in de buurt van onze landingsplek en beoordelen deze voor het landen of de ballon daar goed opgeruimd kan worden. 

Wat voor kleren moet ik aan?

In de zomer is de gevoelstemperatuur in de lucht goed te vergelijken met de temperatuur op de grond. Wij hebben in de lucht geen last van de wind aangezien wij dezelfde snelheid hebben. Na de landing, als de zon onder is, kan het snel afkoelen. Wij adviseren bijvoorbeeld een vest mee te nemen dat u kunt aantrekken na de vaart. Tevens zijn goede stevige schoenen ook aan te raden! Meer instructies kunt u hier lezen.

Hoelang duurt de ballonvaart?

De ballonvaart zelf duurt ongeveer een uur tot anderhalf uur. Die tijd wordt grotendeels bepaald door de landingsmogelijkheden. De piloot gaat met ongeveer 50 minuten uitkijken naar een geschikte landingsplaats. Mochten er op dat moment weinig mogelijkheden zijn dan varen we een stukje verder om alsnog een paar minuten later een veilige landing in te zetten. Met het hele programma kunt u al snel rekening met een 3-4 uur houden. 

Mogen wij foto's maken?

U mag tijdens de ballonvaart natuurlijk foto's maken. Vroeger bestond er een wet waarbij het verboden was om luchtfoto's te maken. Dit had te maken met spionage. Deze wet is niet meer van kracht. Maar gebleken is wel, mocht er schade ontstaan aan uw camera deze vaak niet wordt vergoed door de verzekering. De camera's gaan dus op eigen verantwoording mee. Wij maken ook foto's en zullen deze met u delen.

Hoe kan ik een datum inplannen:

U vult tijdens uw boeking een gewenste datum in. Na het verzenden van het formulier krijgt u als deze datum nog vrij is een bevestiging met factuur. Zodra de factuur betaald is krijgt u de instapbewijzen toegezonden. Mocht deze datum niet meer vrij zijn dan nemen wij contact met u op! 

Als het slecht weer is op de dag van de vaart?

Dan spreken we gewoon een nieuwe datum af.

Kan ik ook een bijzondere wens aan jullie voorleggen?

Natuurlijk proberen wij zoveel mogelijk aan uw wensen tegemoet te komen en waar haalbaar deze te vervullen. Zo wordt er zo nu en dan gevraagd of wij over een spandoek heen kunnen varen voor een huwelijksaanzoek. Of dat er bijvoorbeeld as uitgestrooid kan worden van een overleden dierbare. Stel de vragen gerust.

Waar treffen wij onze uitzwaaiers weer?

Eventuele uitzwaaiers kunnen het beste achter de volgploeg aan rijden. Onze volgploeg probeert altijd bij de landing te zijn. Maar aangezien zij ook niet weten waar de ballon uit gaat komen is dit ook voor hun een sport.

 

Stond uw vraag er niet tussen? Stel hem dan hier aan ons.