Facebook Twitter Instagram boeken

Historie MooieBallonvaart.nl

Ballonvaren is ontstaan in het jaar 1783 en is de allereerste vorm van luchtvaart. De gebroeders Joseph Michel Montgolfier en Jacques Etienne Montgolfier waren 2 papierfabricanten en ondervonden dat warme lucht in de vorm van rook omhoog steeg. Na een aantal experimenten bedachten zij een luchtzak van papier en maakten daar de eerste "hete luchtballon" mee. Tegenwoordig zijn er veel meer vormen van luchtvaart, daarvan is de hete luchtballon de oudste vorm.

 

Mooieballonvaart.nl is eigenlijk ook ontstaan door 2 gebroeders  

De gebroeders Anne en Wiep Keikes maakten 02 juli 1996 de eerste ballonvaart in de toenmalig "grootste" luchtballon van de wereld. Hierin was toen plaats voor 24 passagiers. Deze ballon met een formaat van 375.000 kubieke voet was toen de grootste luchtballon die er bestond. Tegenwoordig zijn er ballonnen die 600.000 kubieke voet omgerekend 17.000 m3 groot zijn. Een indrukwekkende belevenis en sindsdien zijn wij altijd "bevlogen" geweest van luchtballonnen.

Wiep Keikes begon als 12 jarige jongen bij dat ballonvaartbedrijf en hielp met het klaarzetten van het ballonmateriaal. Een aantal jaren later was er steeds meer werk te doen en kwam Wiep in dienst. Wiep is daar begonnen met zijn theorie voor ballonvaarder en rondde zijn opleiding met zijn eigen ballon in 2010 af en is toen als freelance piloot aan de slag gegaan. Door al deze ontwikkelingen werd ook zijn jongere broer Anne Keikes betrokken in alle gebeurtenissen. In 2013 besloot Anne ook om aan zijn brevet te beginnen en dook in de boeken voor de theorie. De praktijklessen kon hij doen met de ballon van zijn broer. In 2015 haalde ook hij zijn brevet en kon toen aan de slag als ballonpiloot. Eind 2015 besloot Anne om Mooieballonvaart.nl op te zetten. 

Mooieballonvaart vaart in een ballon van 105.000 kubieke voet groot (ongeveer 3000 m3), hierin passen 2 of 3 passagiers. Deze ballon is 5,5 keer kleiner dan de grootste luchtballon die er nu bestaat. Daardoor bent u ervan verzekerd dat u alleen met uw eigen gezelschap instapt en niet met meerdere andere passagiers!

 


2015 - De gebroeders Anne en Wiep Keikes

Anne (links) en Wiep (rechts) hier op de foto genomen in het zonnige Portugal. In de wintermaanden nemen zij graag deel aan evenementen in het buitenland. Zo zijn zij samen in Oostenrijk, Italië en Portugal geweest. Klik hieronder en lees meer ervaringen van beide piloten.

Wie zijn Anne en Wiep Keikes?

1783 - Gebroeders Montgolfier

Rond het jaartal 1783 leefden de gebroeders Montgolfier in het Franse plaatsje Annonay net onder Lyon. Zij waren de zoons van Pierre Montgolfier. Pierre was papierfabrikant en zijn zaken liepen goed. De jongens Joseph Michel en Jacques Etienne hielpen veel in de fabriek van hun vader.

Hoe is het ballonvaren ontstaan?