Facebook Twitter Instagram boeken

De ballonvaart van begin tot eind

De tijd die we vrijhouden voor een ballonvaart bedraagt al snel een uur of drie. Dit gerekend vanaf het moment dat we u treffen op ons vertrekpunt, tot aan het moment dat we na de vaart weer terug zijn op het vertrekpunt. Het vervoer van landingsplek naar vertrekpunt wordt door ons geregeld.


Op het veld

Voor de ballonvaart verwelkomen wij u op het veld. Daar kijken wij met welke windrichting wij te maken hebben en leggen we de luchtballon uit in de richting waar we naar toe gaan. De piloot en de crew koppelen de ballon vast aan de mand en vervolgens trekken wij de ballonstof uit de zak. Wij trekken de stof vervolgens uit elkaar waardoor er gemakkelijk lucht in de ballon geblazen kan worden. De luchtballon wordt door middel van een touw verankerd aan de volgauto. Hiermee voorkomen we dat de ballon bij een windvlaag vertrekt zonder dat iedereen aan boord is. Voordat we de ballon gaan vullen met lucht volgt er eerst een briefing en de veiligheidsinstructies.


Het vullen van de luchtballon

Na de briefing vragen wij uw hulp, de mond van de ballon moet opengehouden worden zodat de ballon met behulp van de ventilator gevuld kan worden met koude lucht. Dit neemt enkele minuten in beslag en geeft ons de tijd om een aantal checks uit te voeren in de ballon. Als alles in orde is en de ballon tot over de helft gevuld is met koude lucht verwarmt de piloot de koude lucht met de brander. Door het verwarmen van de koude lucht komt de ballon langzaam overeind. Daarbij komt de mand ook rechtop te staan en kunnen de passagiers instappen.


Ballonvaart klaar voor vertrek

Alle passagiers zijn ingestapt, de laatste checks zijn gedaan, het weer is onveranderd, dan is het tijd om afscheid te nemen van de uitzwaaiers op het veld. De piloot verwarmt de ballon verder tot een temperatuur van ongeveer 100 graden en daarmee zal de ballon langzaam omhoog komen. Op dat moment wordt de ballon losgekoppeld van de volgauto en verkiest de hete luchtballon het luchtruim.


De ballonvaart

Eenmaal in de lucht is het gemiddeld een uur lang genieten van alles wat u dan meemaakt. Het is in de lucht zo stil en je ziet stukken natuur die je vanaf de grond niet gezien zou hebben. Het is niet uitgesloten dat u hazen, herten en andere wilde dieren ziet lopen. Mensen op de grond schreeuwen en zwaaien vaak naar de overkomende luchtballon. De ondergaande zon bepaalt hoe lang we in de lucht kunnen blijven en voor het donker gaan we op zoek naar een geschikte landingsplek. Hiermee houden we rekening met het aanwezige vee en de staat van het veld waar we willen landen, zodat we er gemakkelijk bij kunnen met onze volgauto.


Luchtballon landing

In de lucht, net voor de landing, zal de piloot nogmaals de landingsinstructies herhalen. Als we eenmaal geland zijn, proberen wij in eerste instantie de ballon overeind te laten staan. Onze volgploeg vraagt toestemming aan de landeigenaar om de ballon op te ruimen in het veld waar we geland zijn. Nadat we gezamenlijk de luchtballon ingepakt hebben sluiten we af met het doopritueel en drinken we een glas bubbels op het mooie verloop van de avond. We stappen in de auto en vertrekken weer naar het verzamelpunt waar wij u voor het eerst troffen. Wij zijn er van overtuigd dat u terug kijkt op een MooieBallonvaart.