Graag willen wij jullie voorstellen aan onze nieuwe luchtballon, de PH-CTS! Oktober 2019 zagen wij op internet een advertentie dat deze prachtige ballon werd aangeboden in Engeland. De ballonvaarder die deze ballon al enige tijd in bezit had, besloot te stoppen met zijn hobby. Mede door zijn leeftijd en de gezondheid, zocht hij iemand die nog een langere tijd kon genieten van deze fijne luchtballon. Na veel contact via mail kwamen wij overeen dat de ballon zijn leven verder mocht gaan leiden in Nederland. Begin november is Anne samen met collega ballonvaarder Edcar naar Bristol in Engeland afgereisd om deze luchtballon op te halen. De vorige eigenaar heeft de luchtballon naar de fabrikant gebracht waar de luchtballon volledig geïnspecteerd is. Er moesten er kleine aanpassingen aan verricht worden, zodat de ballon ook in Nederland de lucht in mag gaan. Zo heeft iedere luchtballon een eigen kenteken genaamd het call sign, dit staat op 2 kanten van de luchtballon. De luchtballon had een Engels call sign, G-CCTS. Dit moest aangepast worden naar een Nederlands call sign. In Nederland bleek de registratie PH-CTS nog beschikbaar te zijn. Aangezien de laatste 3 letters al op de ballon stonden, scheelde dit een hoop werk bij het veranderen van het call sign. Daarnaast hadden wij enige haast om de ballon naar Nederland te halen, aangezien deze half november weer op transport mocht naar Saoedi-Arabië om daar de eerste vaarten te maken.
Deze luchtballon is gebouwd in 2004 en heeft een mooie opvallende blauwe kleur. De PH-CTS heeft een inhoud van 120.000 ft3, dat is omgerekend 3398 m3. De inhoud van de ballon bepaald, in combinatie met de buitenlucht tempratuur, hoeveel passagiers er mee de lucht in kunnen. Met deze luchtballon kunnen wij maximaal 4 passagiers meenemen. De oranje luchtballon waar wij voorheen alle ballonvaarten uitvoerden heeft een inhoud van 105.000 ft3. Deze is kleiner en dus ook minder draagvermogen, waardoor er maximaal 3 passagiers mee konden varen.
Wat er met de oranje ballon gaat gebeuren? Afscheid gaan we voorlopig nog zeker niet nemen van deze luchtballon. Wel zal hij wat minder vaak de lucht in gaan in Nederland en wellicht gebruikt gaan worden om meer evenementen in het buitenland te gaan bezoeken.
Bekijk de foto's van de eerste vaart in Saoedi-Arabië, waarbij wij voor het eerst met de PH-CTS hebben gevaren. Er zullen de komende dagen nog een aantal fotoalbums toegevoegd worden aan ons Saoedi-Arabië avontuur!